Pilih negara atau rantau anda.

Rumah
Berita
Komando Angkasa RAF akan ditubuhkan, dilancarkan di Scotland

Komando Angkasa RAF akan ditubuhkan, dilancarkan di Scotland

2020-11-20

RAF Space Command to be established, launching in Scotland
Perdana Menteri mengumumkan perbelanjaan £ 24.1bn, selama 4 tahun akan datang, untuk menangani pertahanan dan keselamatan negara.

Ini termasuk ‘Command Command’ baru yang akan “melindungi kepentingan Inggeris di luar angkasa”. Ia juga akan bertanggungjawab untuk satelit pertama di UK yang dilancarkan dari roket UK.

Terdapat juga pembentukan Pasukan Siber Nasional. Ini bertujuan untuk "mengganggu pengganas, kegiatan negara yang bermusuhan dan penjenayah dan mengubah kemampuan siber Inggeris," kata pemerintah. Dengan kerjasama Kementerian Pertahanan dan GCHQ, pihaknya akan menjalankan operasi siber yang bertanggungjawab, mulai dari memerangi plot keganasan hingga menyokong operasi ketenteraan.


"Penyelesaian bertahun-tahun ini sangat dialu-alukan untuk Angkatan Bersenjata," kata Ketua Staf Pertahanan, Jeneral Sir Nick Carter. "Ini mendanai jalan menuju pemodenan dan kekuatan digital yang kita butuhkan untuk tahun 2030-an, yang disatukan di seluruh wilayah maritim, udara, darat, siber dan ruang angkasa."

"Ini memungkinkan kita untuk menyesuaikan diri dalam waktu dekat untuk mencegah berbagai ancaman kompleks yang kita hadapi. Ini mengamankan pertahanan negara kita, memberi makna visi Global Britain, dan mengirimkan pesan kuat kepada sekutu dan lawan kita. "

Ayrshire

Setiausaha Negara Scotland, Alister Jack, juga mengesahkan pelaburan Kerajaan Inggeris sebanyak 103 juta £ untuk wilayah Scotland barat daya, menandatangani Perjanjian Pertumbuhan Ayrshire.

Dengan Kerajaan Scotland juga melabur £ 103 juta, jumlah pelaburan, termasuk pembiayaan swasta, dijangka sekitar £ 250 juta.

Terdapat lapan projek yang terlibat, merangkumi teknologi aeroangkasa, regenerasi, penyelidikan dan inovasi, infrastruktur dan sains marin. Kerajaan Scotland juga melaburkan £ 103 juta dengan rakan kongsi tempatan menyumbang selebihnya.

Satu kenyataan kerajaan mengatakan:

"Kesepakatan itu akan menempatkan Ayrshire sebagai salah satu pusat aktiviti Aeroangkasa dan Angkasa Lepas terkemuka di UK melalui Program Aeroangkasa dan Angkasa yang bercita-cita tinggi dan transformasional. Ini akan disokong oleh Kerajaan Skotlandia dan UK, dengan jumlah dana untuk program ini berjumlah £ 80 juta. £ 32 juta akan dilaburkan oleh Kerajaan UK dan £ 30 juta oleh Kerajaan Scotland, dengan £ 18 juta lagi dari South Ayrshire Council. "

Ian Annett, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Badan Angkasa Inggeris, menambah:

"Kesepakatan itu akan memberikan dorongan lain kepada sektor ruang angkasa UK yang sedang berkembang dengan membiayai pelbagai aktiviti aeroangkasa baru di sekitar Glasgow Prestwick Airport, termasuk pengembangan laman web ruang angkasa.

Ini bukan sahaja akan mewujudkan pekerjaan berkemahiran tinggi di seluruh rantau ini tetapi juga meningkatkan reputasi UK sebagai destinasi ruang angkasa baru yang terkemuka di Eropah dan membawa kita selangkah lebih dekat dengan pelancaran satelit kecil yang berlaku di UK. "

Pusat Angkasa Shetland

Bulan lalu, kerajaan UK meluluskan rancangan untuk Lockheed Martin untuk memindahkan operasi pelancaran satelit kecilnya ke Pusat Angkasa Shetland. Diharapkan ini akan menghasilkan penciptaan "ratusan pekerjaan ruang" di Scotland.

Agensi Angkasa Inggeris (UKSA) percaya rancangan syarikat untuk memindahkan Pelancaran Pathfinder UK ke laman Shetland, di Lamba Ness on Unst (gambar), akan memberikan nilai jangka panjang dan membantu mewujudkan pasaran pelancaran komersial yang lestari sebagai sebahagian daripada program penerbangan angkasa Inggeris, yang dijuluki LaunchUK.

Pusat Angkasa Shetland menjangkakan bahawa pada tahun 2024, laman web angkasa lepas itu dapat menyokong sejumlah 605 pekerjaan di Scotland termasuk 140 orang tempatan dan 210 di seluruh wilayah Shetland. 150 pekerjaan lagi juga akan diwujudkan melalui perkhidmatan pembuatan dan sokongan yang lebih luas.

Maklumat panas

Suis MIPI 2: 1 untuk data 2x + jam 1x D-PHY, atau 2x C-PHY
Disebut PI3WVR628, ia adalah suis tiang tunggal, dua tiang (SPDT) enam saluran yang menyokong dua ja...
Komando Angkasa RAF akan ditubuhkan, dilancarkan di Scotland
Perdana Menteri mengumumkan perbelanjaan £ 24.1bn, selama 4 tahun akan datang, untuk menangani pert...
UK dibuat: penyambung nada 60A 8.5mm
"Ini bererti aplikasi seperti pengisian bateri dapat ditangani tanpa harus membagi arus di beberapa ...
HV DC melalui darat, udara dan laut
Bekalan kuasa DC voltan tinggi (HV) 3k menawarkan input 90 hingga 264Vac dan pilihan output tunggal ...
LDO bunyi rendah 300mA ialah 1 x 1mm
Terdapat 32 produk dalam siri TCR3RM, seperti yang akan diketahui, dengan output tetap tunggal yang ...