Pilih negara atau rantau anda.

Rumah
Berita
Misi Clearspace-1 untuk mencakar serpihan ruang

Misi Clearspace-1 untuk mencakar serpihan ruang

2020-11-18

Clearspace-1 mission to claw at space debris

Direncanakan untuk tahun 2025, satelit Clearspace-1 akan menggunakan gerakan penjepit untuk mengumpulkan objek yang disasarkan, sebelum memberikannya kemasukan semula ke atmosfer Bumi. Dan Elecnor DEIMOS akan merancang Sistem Kawalan Sikap dan Orbit (AOCS). Ini akan mengarahkan dan meletakkan satelit untuk membantu merebut sampah ruang, menggunakan penjana kuasa, pendorong dan antena.

"Clearspace-1 adalah pengesahan peranan kami sebagai penyedia sistem Panduan, Navigasi dan Kawalan utama di Eropah," kata Ismael López, Ketua Pegawai Eksekutif Elecnor DEIMOS Group.

"Ini adalah misi yang sangat inovatif dan kami gembira kerana kepakaran dan kemampuan di seluruh syarikat kami sesuai dengan cabaran teknologi yang diperlukan."

Setelah konsep misi Clearspace disetujui oleh Agensi Angkasa Eropah setahun yang lalu, ClearSpace - syarikat permulaan Switzerland dengan kepakaran dalam bidang robotik - mula menyelaraskan misi tersebut. Ia menyatukan konsortium kepakaran, termasuk Elecnor DEIMOS di UK, menyoroti Badan Angkasa Inggeris.

Sistem Sikap dan Kawalan Elecnor DEIMOS UK akan disatukan dalam ‘autopilot’ satelit keseluruhan. Sistem Panduan, Navigasi dan Kawalan sedang dikembangkan oleh Elecnor DEIMOS di Portugal, bersama dengan entiti Jerman dan Portugis yang lain. Konsortium ini juga akan melakukan ujian untuk menyokong ClearSpace dalam pemasangan, pengujian dan operasi misi.


"Selama empat belas bilion tahun - antara Big Bang dan musim luruh tahun 1957 - ruang masih murni," kata Dr Graham Turnock, Ketua Eksekutif Badan Angkasa Inggeris. Tetapi sejak musim luruh itu, kami telah menempatkan hampir 10,000 satelit ke langit, yang kebanyakannya sekarang sudah mati atau musnah.

"UK akan memimpin dalam mengesan dalam mengesan dan membuang puing-puing berbahaya ini, dan saya gembira kerana teknologi yang menyokong cita-cita perintis ini akan dibuat di Britain. Pada tahun 2018, 300km di atas Bumi, satelit Britain - yang dikendalikan oleh removeDEBRIS - berjaya menyebarkan jaring di orbit untuk menunjukkan cara menangkap puing-puing ruang angkasa. Demonstrasi, menggunakan objek kecil yang dikirim oleh satelit, merupakan bagian dari misi untuk menguji teknik membersihkan sampah ruang. "

Lihat sampah jaring satelit RemoveDEBRIS Surrey Space Center

Satelit RemoveDEBRIS adalah penciptaan sebuah konsortium syarikat angkasa dan institusi penyelidikan yang diketuai oleh Surrey Space Center di University of Surrey.

Sasaran Clearspace-1

Apakah objek sasaran? Misi Clearspace-1 bertujuan untuk menghilangkan dari orbit Bahagian Atas VESPA (penjejakan: www.n2yo.com/satellite/?s=39162) yang dilancarkan pada Mei 2013 dengan Penerbangan VEGA VV02, yang membawa satelit Proba V.

Bahagian Atas VESPA dan "Struktur Antaramuka Satelit Kecil" yang membawa Proba V tetap terpasang setelah pemisahan Proba, lapor Elecnor DEIMOS.

Serpihan Angkasa

Sebentar tadi, Agensi Angkasa Eropah mengetengahkan masalah serpihan ruang yang semakin meningkat. Secara khusus, bahawa jumlah satelit di orbit akan meningkat dengan ketara dengan pelancaran ‘konstelasi mega’ untuk jalur lebar satelit.

Oleh kerana buruj ini boleh terdiri daripada ribuan satelit, risiko perlanggaran dan semakin banyak serpihan ruang meningkat.

"Hanya satu perlanggaran atau letupan di ruang angkasa menghasilkan ribuan serpihan kecil yang cepat bergerak dan dapat merosakkan atau memusnahkan satelit yang berfungsi," kata ESA. "Sebagai contoh, pada tahun 2007, pemusnahan sengaja satelit FengYun-1C menggandakan jumlah puing-puing pada ketinggian sekitar 800 km, yang menyebabkan peningkatan 30% jumlah populasi puing-puing pada waktu itu."

Pembiayaan UKSA

Pada awal musim luruh, Badan Angkasa Inggeris mengumumkan dana untuk projek menangani puing-puing ruang angkasa. Tujuh syarikat UK diberikan bahagian dana £ 1 juta untuk membantu mengesan serpihan di angkasa lepas.

Agensi ini menganggarkan bahawa terdapat 160 juta objek di orbit - terutamanya puing - yang dapat bertembung dengan satelit yang menyediakan perkhidmatan yang kita gunakan setiap hari.

Tujuh projek itu akan mengembangkan teknologi sensor - atau kecerdasan buatan - untuk memantau serpihan ruang berbahaya. Mereka adalah: Lumi Space, Deimos, Lift Me Off, D-Orbit, Fujitsu, NORSS dan Andor.

Imej: ClearSpace - Misi ClearSpace-1

Lihat juga: Astroscale mengumpulkan dana $ 191 juta untuk penghapusan serpihan ruang

Maklumat panas

Suis MIPI 2: 1 untuk data 2x + jam 1x D-PHY, atau 2x C-PHY
Disebut PI3WVR628, ia adalah suis tiang tunggal, dua tiang (SPDT) enam saluran yang menyokong dua ja...
UK dibuat: penyambung nada 60A 8.5mm
"Ini bererti aplikasi seperti pengisian bateri dapat ditangani tanpa harus membagi arus di beberapa ...
Komando Angkasa RAF akan ditubuhkan, dilancarkan di Scotland
Perdana Menteri mengumumkan perbelanjaan £ 24.1bn, selama 4 tahun akan datang, untuk menangani pert...
HV DC melalui darat, udara dan laut
Bekalan kuasa DC voltan tinggi (HV) 3k menawarkan input 90 hingga 264Vac dan pilihan output tunggal ...
LDO bunyi rendah 300mA ialah 1 x 1mm
Terdapat 32 produk dalam siri TCR3RM, seperti yang akan diketahui, dengan output tetap tunggal yang ...