Pilih negara atau rantau anda.

Rumah
Berita
AAC Clyde Space UK menandatangani perjanjian untuk 10 satelit xSPANCION yang dibina di Glasgow

AAC Clyde Space UK menandatangani perjanjian untuk 10 satelit xSPANCION yang dibina di Glasgow

2020-11-25

AAC Clyde Space UK signs deal for 10 Glasgow-built xSPANCION satellites

Satelit kecil akan dibina sebagai sebahagian daripada projek tiga tahun baru berjudul xSPANCION. Tujuannya adalah untuk membuat konstelasi satelit yang dapat digunakan oleh perniagaan untuk aplikasi seperti komunikasi berasaskan satelit, Pemerhatian Bumi dan penginderaan jauh.

Agensi Angkasa Inggeris melalui ESA, akan membiayai projek ini dengan € 9.9 juta. Beberapa bahagian daripadanya akan mendapat manfaat daripada pekerjaan pembangunan yang dibiayai oleh Scottish Enterprise.

"XSPANCION akan merevolusikan penawaran ruang sebagai perkhidmatan," kata Luis Gomes, ketua eksekutif AAC Clyde Space. "Ini akan memungkinkan kita untuk secara signifikan mengurangkan biaya setiap pesan yang dikumpulkan, setiap gambar yang diambil, menyokong kes-kes perniagaan yang hingga kini tidak dapat membenarkan perbelanjaan modal untuk memiliki ratusan sensor di orbit."

"Pada asasnya, pelanggan kami tidak perlu lagi khawatir tentang cara mengakses ruang, mereka dapat fokus pada bagaimana meningkatkan perniagaan teras mereka. Projek ini, yang diberi nama xSpancion, akan menjadi pemangkin aplikasi generasi baru yang sebelumnya tidak mungkin dilakukan. "

Projek ini merangkumi reka bentuk platform satelit dan proses pengeluaran, pembuatan, pelesenan, dan penyelarasan pelancaran - kata syarikat itu - serta pengembangan teknologi baru untuk konstelasi masa depan, seperti untuk pendorong, pautan antar satelit, selamat dan terjamin penghantaran data dan antara muka pelanggan.


Ia akan menjadikan syarikat itu bekerjasama dengan University of Strathclyde, Satellite Applications Catapult, Bright Ascension dan D-Orbit UK untuk merancang dan melancarkan 10 satelit tersebut.

Wang untuk mengembangkan buruj berasal dari program ESA Pioneer Partnership Projects yang bertujuan untuk menyokong perniagaan dalam menggunakan teknologi dan perkhidmatan baru di ruang angkasa.

AAC Clyde Space mengkhususkan diri dalam menyediakan kapal angkasa kecil canggih, layanan misi, dan solusi pesawat ruang angkasa untuk organisasi pemerintah, komersial, dan pendidikan untuk aplikasi berbasis ruang angkasa.

Satelit Glasgow

Kembali pada bulan September, nanosatelit Four Spire, juga disokong oleh Badan Angkasa Inggeris (UKSA), berjaya dilancarkan melalui roket Soyuz semalam.

Nanosatelit yang dibina di Glasgow bergabung dengan armada di orbit Bumi rendah yang memantau pergerakan perkapalan, membantu meramalkan pergerakan perdagangan global.

Dua dari nanosatelit Spire mempunyai kapal yang dinamakan UKSA sebagai "superkomputer" yang bertujuan untuk memberikan ramalan yang sangat tepat mengenai lokasi kapal, mengesan lokasi mereka dan mengira waktu ketibaan mereka di pelabuhan. Ini akan memungkinkan perniagaan pelabuhan dan pihak berkuasa menguruskan dok sibuk dengan selamat.

Maklumat panas

Suis MIPI 2: 1 untuk data 2x + jam 1x D-PHY, atau 2x C-PHY
Disebut PI3WVR628, ia adalah suis tiang tunggal, dua tiang (SPDT) enam saluran yang menyokong dua ja...
Komando Angkasa RAF akan ditubuhkan, dilancarkan di Scotland
Perdana Menteri mengumumkan perbelanjaan £ 24.1bn, selama 4 tahun akan datang, untuk menangani pert...
UK dibuat: penyambung nada 60A 8.5mm
"Ini bererti aplikasi seperti pengisian bateri dapat ditangani tanpa harus membagi arus di beberapa ...
HV DC melalui darat, udara dan laut
Bekalan kuasa DC voltan tinggi (HV) 3k menawarkan input 90 hingga 264Vac dan pilihan output tunggal ...
LDO bunyi rendah 300mA ialah 1 x 1mm
Terdapat 32 produk dalam siri TCR3RM, seperti yang akan diketahui, dengan output tetap tunggal yang ...